Van Praagprijswinnaar Sinan Can ontvangt niet alleen zelf een prijs, maar deelt er ook één uit. De aanmoedigingsprijs. Toen we Sinan vroegen aan wie hij die wilde geven, hoefde hij niet lang na te denken: aan de ongeveer 600 kinderen die onder het laatste Kinderpardon vallen. Liefst zou hij ze allemaal op het podium vragen, een knuffel geven en een geldbedrag willen toestoppen. Maar wie zijn dat allemaal? Waar vinden we ze? Dat was niet te doen, al hadden we het graag gewild.

 

Gelukkig kennen we allemaal Nemr. Ja, de jongen, toen 9 nu 10 jaar oud, die met Tim Hofman in de Tweede Kamer aan onder andere toenmalig minister Klaas Dijkhoff ging vertellen dat hij niet terug kon naar zijn land van herkomst omdat het daar onveilig was. En vonden we Stichting de Vrolijkheid, die haar naam meer dan eer aandoet. In 28 AZC’s zorgen zij ervoor dat kinderen en jongeren tot 25 jaar even helemaal loskomen van hun vluchtverhaal. Gewoon kind en jongere kunnen zijn en deelnemen aan de meest uiteenlopende culturele en kunstzinnige activiteiten.

 

Zoals een fotografieproject AZC-Style: waarin de kinderen hun eigen lifestyle laten zien en en passant het stereotype beeld van de -zielige- vluchteling  bijstellen. O ja en natuurlijk maken ze dan hun eigen website en krant. En verder zorgt De Vrolijkheid ervoor dat de kinderen kunnen knutselen en maken ze samen theater en muziek. Zij doen er alles voor om hun creativiteit te laten stromen, de onvermijdelijke verveling te doorbreken. Zij zijn immers allemaal individuen met eigen dromen en talenten! En zeker kunnen zij een prijs daarbij goed gebruiken en kunnen heel veel kinderen waaronder de 600 van Sinan, er een graantje van meepikken.

 

Nemr is blij met de prijs en wil 7 juli graag een speech houden op het podium van Mag Het Licht Aan Festival. Stichting de Vrolijkheid, bij monde van de voorzitter Taco Ruighaver, is eveneens blij en verrast de prijs te ontvangen en dan nog is het ‘extra bijzonder’ omdat de prijs via Sinan Can komt, ‘die we zo hoog hebben zitten’.

 

Ben jij er ook bij als Nemr gaat speechen op Mag Het Licht Aan Festival? Bekijk hier het volledige programma.