Er zijn in Nederland tientallen humanistische organisaties, met een gezamenlijke achterban van meer dan een miljoen Nederlanders. Allemaal werken ze vanuit de levensovertuiging dat de mens centraal staat. Ruim 30 hebben zich aangesloten bij de Humanistische Alliantie en bieden  – vanuit een maatschappij- kritische houding en humane waarden – alternatieven voor sociale vragen, in de vorm van visies, acties en praktische diensten. Ze versterken elkaar met bijeenkomsten en werken aan een gezamenlijk humanistisch geluid in de samenleving. Een kleine selectie:

 

HUMAN maakt, samen met maatschappelijke en creatieve partners, programma’s die mens en wereld vooruithelpen door autonomie en verantwoordelijkheid te bevorderen. Behalve op tv, radio en online is omroep Human actief in het onderwijs en op evenementen.

 

Vereniging Humanitas bevordert sociale verbanden en helpt mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Zij doet dit met de inzet van duizenden enthousiaste vrijwilligers.

 

Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. Het Humanistisch Verbond biedt inspiratie en begeleiding bij levensvragen, bevordert de ontwikkeling van een humanistisch perspectief op actuele ontwikkelingen, voert actie en houdt de politiek scherp.

 

Hivos zet zich in voor een vrije, eerlijke en duurzame wereld. De mensenrechtenorganisatie werkt daarvoor samen met moedige activisten, ondernemers, kunstenaars en journalisten in meer dan 30 landen.

 

De Universiteit voor Humanistiek verzorgt hoger onderwijs en onderzoek op het gebied van ethiek, levensbeschouwing en inrichting van een menswaardige samenleving en laat zich hierbij inspireren door het humanisme.

 

HVO Primair is verantwoordelijk voor de uitvoering van lessen Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO) op openbare basisscholen. In deze lessen onderzoeken kinderen levensvragen op een interactieve, speelse en creatieve manier.