Een wervelende zoektocht naar het land waarin we willen wonen, aan de hand van de verbeelding aan de macht. Dat was Mag Het Licht Aan 2021, waarin we op reis gingen door het hoofd van Van Praagprijs winnaar Hedy d’Ancona. Wij willen haar en al haar ‘cadeautjes om uit te pakken’ die dans, kunst, theater, muziek en filosofie brachten hartelijk bedanken! Samen hebben jullie gezorgd voor een hoop stof tot nadenken, schoonheid en humor.
Hedy d’Ancona ontvangt de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. Foto: Johannes Abeling
Wil je nog even nagenieten? Kijk op onze Facebookpagina voor een foto impressie van Johannes Abeling. Lees hier terug waarom de jury Hedy d’Ancona koos voor de Van Praagprijs en luister naar Hedy’s ontvangstspeech. Bekijk ook nog even Plastic Ocean van Thirza Schaap, en ervaar waarom zij door Hedy d’Ancona werd uitgekozen voor de inspiratieprijs. Herbeleef hier de opening van de middag door Mugmetdegoudentand. Lees hier de bijdrage van Floor Milikowski terug in de Volkskrant. Ten slotte: Vrolijk Verval van Hedy d’Ancona en De Fundamenten van Ramsey Nasr zijn nog te koop in de boekenwinkels!
Hopelijk hebben jullie allemaal net zo genoten als wij, of je nou in de zaal zat of via de livestream mee keek. Bedankt dat je erbij was! We kijken nu al uit naar de volgende editie in 2023 met een nieuwe Van Praagprijs winnaar. Tot dan! Tot die tijd kan je op de hoogte blijven van ons nieuws door ons te volgen op Facebook, Twitter of je aan te melden voor onze nieuwsbrief.
Mag Het Licht Aan is een initiatief van de Humanistische Alliantie, een samenwerking van humanistische organisaties waaronder Human, Humanitas, Humanistisch Verbond, Hivos, Universiteit voor Humanistiek, HVO Primair.
Voor iedereen die nog wat langer naar de kunstwerken uit Wieteke van Zeil haar presentatie wil kijken… en de verhalen in de details wil ontdekken.
Foto: Johannes Abeling
Alle kaarten voor Mag Het Licht Aan 2021 zijn uitverkocht! Tot de 19e!
Wow! De zaalkaarten van Mag Het Licht Aan 2021 zijn uitverkocht! Wilde je nou net een kaartje kopen? Dat kan nog, maar dan alleen voor de livestream. Wees er snel bij zodat je niet misgrijpt!
Na het succes van inmiddels alweer twee jaar geleden is het nu aan de kersverse Van Praagprijswinnaar Hedy d’Ancona om dit evenement te cureren op 19 september in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. En dat belooft wat! Hedy, met haar werkwijze die wordt geroemd door de jury (bestaande uit Andrée van Es, Bahram Sadeghi, Halleh Ghorashi, Andrew Makkinga, Willemien van Aalst en Marjan Slob), “ze draagt menselijkheid en nieuwsgierigheid uit, heeft altijd een open blik op de wereld die ze met succes op d meest uiteenlopende thema’s heeft gericht”, heeft ons flink aan het werk gezet. Tijdens het event kun je dan ook een grote variëteit verwachten van activisme, humanisme, kunst, verbeelding, politiek, theater, muziek en filosofie.
Foto: Koos Breukel
Een rijkdom aan muziek, theater, talks, mooie woorden, fijne ontmoetingen, dans en verhalen. Dat was de oogst van deze editie van het Mag Het Licht Aan Festival dat, mocht je het gemist hebben, helemaal in het teken stond van Sinan Can. Wij zijn er stil van!
Kijk op onze Facebookpagina voor een foto-impressie van Johannes Abeling. Lees de column van Sheila Sitalsing terug. Waarom koos de jury voor Sinan Can? Dat legt Andrée van Es namens de jury uit in het juryrapport.
Bekijk de wervelende Rumi improvisatie van Nazmiye Oral en Meral Polat. Beluister de betoverende en verstilde muziek van Einaudi en Philip Glass, vertolkt door Feico Deutekom.
Bewonder Nemr, die namens alle kinderen van het recente Kinderpardon de aanmoedigingsprijs van Sinan Can in ontvangst nam, met een ontroerende, prachtige, indrukwekkende speech. Met aansluitend Taco Ruighaver van Stichting de Vrolijkheid:
Sinan Can schreef er dit artikel over in De Gelderlander.
De humushapjes waar iedereen na afloop van het festival van heeft gesmuld, zijn gemaakt door Jay Asad van Startup Kitchen Amsterdam.
Dankjewel aan iedereen die er was! Over 2 jaar zijn we terug. Meld je hier (gratis) aan voor Mag Het Licht Aan Nieuws. Dan krijg je bericht in je mailbox als bekend is wie de Van Praagprijs wint in 2021 en wie op het podium staan van Mag Het Licht Aan Festival. Graag tot dan!
Het Mag Het Licht Aan Festival is een initiatief van de Humanistische Alliantie, een samenwerking van humanistische organisaties waaronder Human, Humanitas, Humanistisch Verbond, Hivos, Universiteit voor Humanistiek, HVO Primair.
[Laatste update artikel: vrijdag 2 augustus 2019]
Daan Roovers heeft een dubbele rol op het festival. Ze is jurylid van de Van Praagprijs en geeft een talk als Denker des Vaderlands. Ze gaat het hebben over vrijheid van meningsuiting. Maar, zo leggen we haar voor, waarom is dat eigenlijk nodig in Nederland 2019? En wat heeft Sinan daarmee te maken?
Roovers: “De urgentie om het over de vrijheid van meningsuiting te hebben, heeft alles te maken met de verplaatsing van het publieke debat naar social media. Het internet was ooit – 30 jaar geleden – bedoeld als dé vrijplaats voor vrije meningsuiting. Maar is het dat nog steeds? Moet de inhoud die door Youtube, Facebook en Twitter gedeeld wordt niet op een of andere manier worden gecontroleerd? En wie gaat dat doen? Van vrijplaats naar speech police…”
Hopelijk gaat ze dat nog wel uitleggen tijdens haar talk op Mag Het Licht Aan.
En Sinan?
“Ik denk dat Sinan in zijn werk niet alleen aandacht vraagt voor meningsuiting maar ook voor meningsvorming. Wat weten we eigenlijk van anderen? Hoe komen we aan onze oordelen en kloppen ze wel? Ook dat is een heel belangrijk aspect van een vrij en open debat, vind ik.”
Waarheidsvinding en oordeelsvorming. Daar gaan we meer van horen tijdens het Mag Het Licht Aan Festival 2019. Scherp je blik en denk mee.
Van Praagprijswinnaar Sinan Can ontvangt niet alleen zelf een prijs, maar deelt er ook één uit. De aanmoedigingsprijs. Toen we Sinan vroegen aan wie hij die wilde geven, hoefde hij niet lang na te denken: aan de ongeveer 600 kinderen die onder het laatste Kinderpardon vallen. Liefst zou hij ze allemaal op het podium vragen, een knuffel geven en een geldbedrag willen toestoppen. Maar wie zijn dat allemaal? Waar vinden we ze? Dat was niet te doen, al hadden we het graag gewild.
Gelukkig kennen we allemaal Nemr. Ja, de jongen, toen 9 nu 10 jaar oud, die met Tim Hofman in de Tweede Kamer aan onder andere toenmalig minister Klaas Dijkhoff ging vertellen dat hij niet terug kon naar zijn land van herkomst omdat het daar onveilig was. En vonden we Stichting de Vrolijkheid, die haar naam meer dan eer aandoet. In 28 AZC’s zorgen zij ervoor dat kinderen en jongeren tot 25 jaar even helemaal loskomen van hun vluchtverhaal. Gewoon kind en jongere kunnen zijn en deelnemen aan de meest uiteenlopende culturele en kunstzinnige activiteiten.
Zoals een fotografieproject AZC-Style: waarin de kinderen hun eigen lifestyle laten zien en en passant het stereotype beeld van de -zielige- vluchteling bijstellen. O ja en natuurlijk maken ze dan hun eigen website en krant. En verder zorgt De Vrolijkheid ervoor dat de kinderen kunnen knutselen en maken ze samen theater en muziek. Zij doen er alles voor om hun creativiteit te laten stromen, de onvermijdelijke verveling te doorbreken. Zij zijn immers allemaal individuen met eigen dromen en talenten! En zeker kunnen zij een prijs daarbij goed gebruiken en kunnen heel veel kinderen waaronder de 600 van Sinan, er een graantje van meepikken.
Nemr is blij met de prijs en wil 7 juli graag een speech houden op het podium van Mag Het Licht Aan Festival. Stichting de Vrolijkheid, bij monde van de voorzitter Taco Ruighaver, is eveneens blij en verrast de prijs te ontvangen en dan nog is het ‘extra bijzonder’ omdat de prijs via Sinan Can komt, ‘die we zo hoog hebben zitten’.
De hilarische hashtag van het afgelopen seizoen van Wie is de Mol werd niet onterecht #watgaatsinandoen. Nee, abseilen langs een waterval of anderszins aan een katrol hangen dat doet Sinan Can niet. Hij had dan ook een ander motief.
“Toen ze me ervoor vroegen, dacht ik eraan dat mijn documentairereeks Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië een dag na het begin van Wie is de Mol zou worden uitgezonden. Ik wist meteen: een betere pr kun je niet krijgen,” vertrouwt hij Arjan Visser toe in HUMAN INC. voorjaar 2019. (Het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.) Can is een man met een missie, namelijk datgene wat hij -maatschappelijk- belangrijk vindt onder de aandacht brengen. Van zoveel mogelijk mensen. En daar heeft hij veel voor over.
In zijn documentaires zie je een man die wil weten. Erop af gaat. Waarheden zoekt en zijn oor te luisteren legt. Soms met gevaar voor eigen leven. En hij is een ‘prediker’, lezen we, van een boodschap voor een veelkleurige wereld die bij elkaar gehouden wordt door empathie en begrip voor elkaar. Hiermee licht HUMAN INC. een tipje van de sluier op en laat iets zien van de man achter de filmmaker.
Tijdens het Mag Het Licht Aan Festival leer je hem verder kennen. Wat drijft hem? Wie inspireert hem? Bekijk het programma, koop een ticket en lees alvast het hele interview van Arjan Visser op de website van het Humanistisch Verbond.
Boris van der Ham is al 7 jaar voorzitter van het Humanistisch Verbond en vindt de uitreiking van de Van Praagprijs ‘elke twee jaar een hoogtepunt’. Over de winnaar Sinan Can zegt hij: “Het humanisme is een levensbeschouwing die nieuwsgierig is. Naar oude en nieuwe denkers, kunst, cultuur en wetenschap uit alle delen van de wereld. Naar inspirerende personen. Sinan Can is zo’n voorbeeldfiguur. Omdat hij zowel kritisch en moedig als nieuwsgierig en open is. Hij zoekt zijn eigen oordeel en waarheid. Met zijn documentaires nodigt hij mensen uit anders te kijken dan naar vertrouwde frames. Daarom is hij de terechte winnaar van de Van Praagprijs 2019!”
Haar eerste solo album ‘Politiek & Liefde’ is een muzikaal dagboek. Haar teksten zijn scherp en eerlijk, ze zingt over waar politiek en liefde elkaar raken.
Beluister haar album op Spotify: https://open.spotify.com/album/5kbBvqurx7sxbIXP81D8tK
Actrice, theatermaker en DWDD-sidekick Romana Vrede presenteert dit jaar het Mag Het Licht Aan Festival! Romana is gewend om de dingen steeds vanuit een ander perspectief te bekijken. 7 juli loodst ze ons door het programma en stelt alle performers aan je voor.
Goed nieuws. Het gaat hard. We hebben al meer dan 200 tickets verkocht. De Early-birdkorting is niet meer mogelijk.
Op een aantal verrassingen na staat het programma van 2019 online! Ook dit jaar belooft het weer een verlichtende middag te worden vol met filosofie, muziek, poëzie, soefisme – voor Sinan hetzelfde als humanisme – theater én natuurlijk fragmenten uit zijn documentaires. We hebben er zin in!
Voor de eerste 200 snelle beslissers! Koop nu je ticket en betaal slechts €29,50 i.p.v. €37,50. Een pauze drankje is bij de prijs inbegrepen.
Na het succes van inmiddels alweer twee jaar geleden is het nu aan de kersverse Van Praagprijswinnaar Sinan Can om dit evenement te cureren. En dat belooft wat. Op 7 juli in het Muziekgebouw aan ‘t IJ kun je een grote variëteit verwachten van Rumi, Soefisme (vindt hij humanisme), filosofie, muziek, theater tot dichtkunst en heel veel liefde.
Foto: Michel Schnater
Van het Humanistisch Verbond kreeg Typhoon de humanistische Van Praagprijs, van Adriaan van Dis kreeg hij een ode.
Wat was ze goed, woordkunstenaar Naomi Veldwijk! Op veler verzoek: de tekst van Geef liefde.
Wij genieten nog na van een geweldige dag. Geniet met ons mee!
Tot ziens!
Ze voelt zich beter dan, pakweg, tien jaar geleden, hoewel het heus niet zo is dat ze ‘de engelen heeft horen zingen of zo.’ Zangeres Wende Snijders heeft wél
ontdekt dat niet de veelheid der dingen haar voldoening geeft, maar dat ze de diepte in wil gaan. ‘Weet je wat de mooiste mantra is? Practice and all is coming.’
Een interview in Human, het magazine van omroep Human en het Humanistisch Verbond. Lees het interview online!
‘Er is een verschil tussen openheid en eerlijkheid’. Omroep Human en het Humanistisch Verbond interviewden Glenn de Randamie, alias Typhoon. Lees het hier!
Wende doet mee met Mag Het Licht Aan. Veelzijdig en spraakmakend: dat is Wende. Of het nu pop, elektro, klassiek of hedendaagse muziek of film is, steeds weer slaagt ze erin je diep te raken. Rode draad is het vertellen van verhalen, met een eigen stem en kracht, dwars door alle genres heen. Haar lopende voorstelling Mens krijgt de ene na de andere lovende recensie.
Kom en laat je raken!
Goed nieuws. Het gaat hard. We hebben al meer dan 200 tickets verkocht. De Early-birdkorting is niet meer mogelijk.
Voor de snelle beslissers! Koop nu je ticket en betaal slechts €37,50 i.p.v. €45. Lunch is bij de prijs inbegrepen.
Mag Het Licht Aan is terug! 24 september 2017 vieren we met rapper Typhoon de menselijkheid. Of zoals hij zelf zegt: “the good, the bad, the everything”. Hij stelt een wervelend middagprogramma samen, waarin hij met zijn gasten en het publiek op zoek gaat naar menselijkheid en samenleven in filosofie, theater, muziek en wetenschappelijke inzichten.
Het Mag Het Licht Aan Festival op 26 juni zit er weer op! Bedankt bezoekers, voor de fijne sfeer en de mooie gesprekken. En bedankt programmamakers, artiesten en vrijwilligers voor jullie creativiteit, visie en durf!
Was je erbij op 26 juni en heb je het naar je zin gehad? Heb je genoten van het programma? Wij zijn benieuwd naar je ervaringen. Deel ze op Facebook!
Benieuwd naar foto’s? Bekijk ze op Facebook!
Het Humanistisch Vredesberaad heeft de ereprijs “Journalist voor de Vrede“ voor 2016 toegekend aan Sinan Can, documentairemaker verbonden aan BNN-VARA.
De Arabische Storm/Bloedbroeders
Het juryrapport zegt onder meer dat Sinan Can in zijn reeks documentaires “de Arabische Storm” de hoop en teleurstellingen van velen in de Arabische wereld heeft geschilderd op een wijze die vooral oog heeft voor de situatie van mensen, en voor wat die mensen te lijden hebben onder de gebeurtenissen waarop zij zelf vaak niet of nauwelijks invloed kunnen uitoefenen. En dat hij in de televisieserie “Bloedbroeders”, die hij maakte samen met de Armeens-Nederlandse acteur Ara Halici, het langdurige taboe aan Turkse zijde aangaande de volkerenmoord op Armeniërs doorbroken heeft.
Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats op het Mag Het Licht Aan Festival op zondag 26 juni in de Tolhuistuin, Amsterdam-Noord (vlak bij het IJ). De bijeenkomst wordt gehouden in de IJzaal van 14.45 uur tot 16.00 uur.
Genomineerden
Sinan Can is gekozen uit acht genomineerde kandidaten. De andere genomineerden waren (in alfabetische volgorde): Jelle Brandt Corstius, Lucas Destrijcker, Margalith Kleijwegt, Pieter Stockmans, Anneke Verbraeken, Henk Weltevreden en Eddy van Wessel.
Bron: Humanistisch Vredesberaad.
Foto: Lebowski Publishers
Mag Het Licht Aan zangeres Karsu heeft vrijdagavond de Edison Jazzism Publieksprijs ontvangen! We feliciteren Karsu met deze mooie prijs en kijken uit naar haar optreden op ons festival.
Foto: Eric van Nieuwland
Vrijheid is onze belangrijkste waarde, maar wat betekent het eigenlijk?
Vandaag om 10:30 in de studio bij Roelof Hemmen op BNR Nieuwsradio: een interview met Paul Teule over het Mag Het Licht Aan Festival programmaonderdeel (en zijn gelijknamige boek) Vrijheid voor Gevorderden.
Ook Fanny de Groot van het Mag Het Licht Aan Festival 2016 schuift aan, om te vertellen over de achtergrond van het festival en de de highlights van het programma.
Luisteren op http://www.bnr.nl/
‘‘Waarvoor mag voor jou het licht aan?’ Die vraag stelden we ook aan Jorien Waanders van Poetry Circle Nowhere. De Poetry Circle biedt jonge aspirant schrijvers in heel Nederland de kans om samen hun talenten te ontwikkelen. In Amsterdam is dat Poetry Circle 020, die op Mag Het Licht Aan voor het eerst hun verhalen laten horen.
Waarvoor mag voor jou het licht aan in de samenleving?
Jorien: “Er mogen meer verhalen van gewone mensen verteld en gehoord worden. We mogen ook meer naar elkaar luisteren. Dat doen we ook bij Poetry Circle. Jonge mensen voelen zich daartoe aangetrokken. Ze willen hun verhaal vertellen.”
Is dat willen vertellen van je verhaal juist iets van nu of iets van alle tijden?
“Allebei. Het is een menselijke behoefte, maar juist ook in deze individualistische maatschappij gaan jonge mensen op zoek naar een plek waar je contact hebt met anderen en je verhaal kunt delen.”
Wat maakt Nowhere een bijzondere plek?
“Nowhere is een cultuurhuis in de stad. Jonge mensen komen naar Nowhere om te doen, te maken en er beter in te worden: van hoola hoop tot DJ’en en spoken word. Dat is wat de jonge mensen trekt. Voor sommigen is het een uitlaatklep om eens per week bij Nowhere te komen dansen of schrijven. Natuurlijk komen in het maakproces ook persoonlijke issues naar boven, maar de nadruk ligt niet op problemen, maar de kracht die je uit die verhalen haalt.
We hebben ook een project met meiden afkomstig uit de hele wereld, maar tijdelijk verblijvend in AZC’s. Ze maken iets moois samen ook al hebben ze veel narigheid meegemaakt – en daar halen ze kracht uit.”
Hoe zijn de reacties van het publiek?
“Mensen reageren vaak positief. Juist omdat onze performances intiem zijn, zoals op het Mag Het Licht Aan Festival, kunnen er mooie dingen gebeuren. Mensen herkennen hun eigen verhaal in de verhalen van de jonge mensen – of een nieuw perspectief. ‘Zo had ik het nog nooit bekeken’ of: ‘Nu begrijp ik hoe het voor jou is.’ Dat is mooi, om mensen zo dichterbij elkaar te brengen.’
Op MHLA komen verse talenten aan het woord. Roziena Salihu, Sandy Bosmans, Zeii Zeinab al Bouni, Mariëm Amgharou en Sherylyn Deen buigen zich over de vraag: ‘Hoe gaan we met elkaar om’ in het licht van 7 zonden. Check het blokkenschema voor de tijd en locatie.
“In iedereen zit een (Nelson) Mandela. Het is belangrijk dat we op zoek gaan naar de kracht in onszelf om positieve dingen te doen.”
Zondag 19 juni was Ilco Van Der Linde te gast in De Nieuwe Wereld om te praten over de Respect beweging die deze zomer van start gaat. Aanstaande zondag op het Mag Het Licht Aan Festival kun je in de Respect Broedplaatsen zelf meedenken over wat er allemaal in het Respect Manifest moet komen te staan!
Kijken vanaf 36 minuten! Bij NPO gemist De Nieuwe Wereld
Op Amsterdam FM vertellen Leoni Van de Water en Rena Molter vanmiddag alles over hun workshop Blueprint of Me.
Marina Raymakers van het Humanistisch Verbond vertelt over de wervelende show Once in A Lifetime en de achtergrond van het Mag Het Licht Aan Festival.
Uitzending achteraf nog eens beluisteren? Dat kan via deze link op Amsterdam FM! Het interview start vanaf minuut 8:08.
Journalist Margalith Kleijwegt is genomineerd voor de ereprijs Journalist voor de vrede 2016 voor haar reportage ‘Dat klopt niet juf, het staat niet in de koran’ over tweedeling en radicalisering in het middelbaar onderwijs (De Groene Amsterdammer, 27/01). Kleijwegt schrijft regelmatig voor magazine HVMAN, het blad voor leden van omroep Human en het Humanistisch Verbond.
“In mijn artikelen zoek ik altijd naar nieuwe inzichten, al zijn ze nog zo klein, je leert altijd weer. Als je werkelijk wilt weten wat er speelt moet je de tijd nemen, je nooit laten opjagen en met zoveel mogelijk mensen praten om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen”, vertelt Kleijwegt.
Dat geldt zeker ook voor het artikel waarvoor zij genomimeerd is. Hierin schetst Kleijwegt een beeld van wat er leeft op scholen. Hoe beïnvloedt de maatschappelijke realiteit het leven op school? Kunnen leraren het gesprek voeren over onderwerpen als Charlie Hebdo, IS, vluchtelingen of buitenlanders? En hoort het bij hun taken?
Burgerschap
Het is duidelijk dat een uurtje burgerschapsvorming per week volstrekt onvoldoende is om de kloof die ontstaat tussen autochtone en allochtonen leerlingen te dichten. Want: terwijl allochtone studenten het idee hebben dat ze worden achtergesteld en gediscrimineerd, voelen autochtone studenten zich bedreigd en vragen ze zich angstig af hoe dat straks moet als ze, zoals zij zeggen, ‘in de minderheid’ zijn. Over en weer lijkt er steeds minder begrip en empathie. Terwijl die begrippen juist in deze tijd hard nodig zijn. Zoals duidelijk naar voren komt in de reportage in de Groene Amsterdammer.
Meer over de prijs
Het Humanistisch Vredesberaad reikt deze prijs eens in de twee jaar uit aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving heeft bijgedragen aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid. Andere genomineerden zijn Jelle Brandt Corstius (VPRO), Sinan Can (BNN-Vara), Lucas Destrijcker (MO), Pieter Stockmans (MO), Anneke Verbraeken met verschillende publicaties over Franstalig Afrika, radiomaker Henk Weltevreden en fotograaf Eddy van Wessel.
De uitreiking vindt plaats op 26 juni op het Mag Het Licht Aan Festival om 14:45 in de IJzaal. Kijk voor meer informatie in het blokkenschema
Hoe creëer je een gelukkiger leven? En hoe kun je in stressvolle tijden beter voor jezelf zorgen? ‘Werk aan een mindvolle-relatie met jezelf’, zeggen Leoni van de Water en Rena Molter van geluks-consultancybureau Over The Moon. Op het Mag Het Licht Aan Festival geven zij de workshop Blueprint of Me, waarin je ontdekt hoe jij de kwaliteit van je relaties kunt verbeteren voor een gelukkiger leven.
In jullie workshop wordt gebruikt gemaakt van de Blueprint of We Collaboration methode. Jullie hebben zelf al een tijdje met de Blueprint gewerkt. Wat heeft het jullie gebracht?
Leoni: ‘Een hele transparante en oprechte samenwerking waarin we onszelf en elkaar nog steeds beter leren kennen. We blijven groeien in de skills die je nodig hebt om een goede relatie op te bouwen. Echt luisteren, grenzen aangeven, je uitspreken, persoonlijk leiderschap, maar ook de ander ondersteunen… Dit is iets waar -zeker op de werkvloer – weinig aandacht voor is. De Blueprint opent het gesprek over hoe je graag wilt samenwerken. Soms is dat confronterend. Je gaat de dialoog aan over dingen die je normaal niet bespreekt. Maar wat het brengt is enorm waardevol. Als je je eigen rol in één relatie leert kennen en die relatie bewust leert vormgeven, heeft dat een positieve invloed op al je relaties.’
Raden jullie mensen aan om samen de workshop te doen met een partner?
Rena: Jazeker, dat is heel interessant! De relatie die je hebt met je eigen gedachten is de belangrijkste relatie die je hebt. Dit vormt het fundament van waaruit je in contact treedt met de ander. Zit dit goed, dan heeft dat een positief effect op alle andere aspecten in je leven. Het is leuk om dit proces aan te gaan met iemand waar je een waardevolle relatie mee hebt.
Mag Het Licht Aan wil graag een ontmoetingsplek zijn voor changemakers. Wat zou je zelf aan de wereld willen veranderen?
Rena: Ik ben een echte wereldverbeteraar. Ik zei vanochtend nog tegen Leoni: ‘Als ik God zou zijn zou ik de oorlogen uitbannen’. Zelf ben ik Duits en ik heb nog altijd veel last van de oorlog – en mijn familie ook. Het schijnt wel 7 generaties te duren voor een oorlogstrauma echt is verwerkt in een familie. Het is zo nutteloos… Ergens hoop ik dat we met Blueprint bij kunnen dragen aan meer vrede.
Waar mag volgens jou het licht voor aan, Leoni?
Leoni: Meer aandacht voor samenwerking en de verantwoordelijkheid die we hier allemaal individueel in dragen. Voor jezelf maar ook voor de relatie die je met de ander hebt. Een meer bewustere omgang met relaties is iets wat – zeker in deze snelle en onzekere tijd – heel waardevol. En het mooie is, dat je dit kunt leren!
Wat hopen jullie dat mensen meenemen van de workshop?
Leoni: Plezier, inspiratie, nieuwe inzichten.
Rena: Dat er een lichtje aangaat – een zaklamp die je meeneemt naar de relaties in je leven. We hebben zelf invloed op hoe gelukkig we zijn met onze relaties. Ik zou zeggen, hoe bewuster, hoe meer invloed op je geluk.
De workshop Blueprint of Me vindt plaats in de Witte Kamer van 13:30 uur tot 14:30 uur. Ga naar het blokkenschema.
Nelson Award jurylid Babah Tarawally: ‘We moeten niet alleen naar de mensen kijken, we moeten de mensen echt zien!’
Bekijk dit inspirerende filmpje met schrijver Babah Tarawally en Ilco Van Der Linde van MasterPeace en #Beanelson, over de Nelson Award die op 26 juni op het Mag Het Licht Aan Festival wordt uitgereikt aan een echte changemaker…
Iemand die met zijn of haar eigen initiatief de samenleving een stuk mooier, duurzamer of humaner maakt!
P.S. Meer weten over de Nelson Award? Klik hier.
De Pop Up Wetenschappers die op het festival vertellen over wonderlijke wetenschappelijke ontdekkingen zijn schatgravers. Voor Bram Langeveld, de nieuwe conservator van Het Natuurhistorisch Rotterdam, geldt dat label zelfs letterlijk. Hij onderzoekt oeroude fossielen uit onze eigen bodem – en doet, zo vertelt hij ons, dagelijks nieuwe ontdekkingen.
Wat inspireert je in je werk?
De enorme diversiteit van het leven en hoe weinig wij er eigenlijk nog maar van weten. Elke dag ontdek ik iets nieuws!
Wat is het laatste (wetenschappelijke) inzicht dat je verraste?
Een studie aan fossiele Bisonresten uit Canada toonde aan dat het landijs 13.400 jaar geleden al ver genoeg gesmolten was om uitwisseling tussen noordelijke en zuidelijke populaties mogelijk te maken. En dat gold waarschijnlijk ook voor de eerste mensen in de Nieuwe Wereld.
Wat maakt het leuk om kennis te delen met anderen, zoals met mensen in gesprek gaan op een festival?
Iedereen raakt al snel geboeid door de fascinerende verhalen van de oeroude fossielen uit eigen bodem. Mammoeten onder je voeten, dat fascineert iedereen!
Waarvoor mag volgens jou het licht aan in de samenleving?
Voor de kleine stukjes natuur in de stad. Elke tuin, plantsoen of boom is een waardevol stukje natuur dat gewaardeerd moet worden.
Volg Bram op Twitter! En kom naar hem luisteren op het Mag Het Licht Aan Festival.
Elke twee jaar de prijs reikt het Humanistisch Vredesberaad de prijs voor de Journalist voor de Vrede uit aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die zich onderscheiden heeft door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving, en op die manier heeft bijgedragen aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
Op 26 juni wordt de prijs uitgereikt op het Mag Het Licht Aan Festival. De shortlist is inmiddels bekend.
Jelle Brandt Corstius, maakte televisieseries over Rusland en Oekraïne. “Grensland” VPRO
Sinan Can, o.a. maker van de documentaire “De Arabische Storm” en mede-maker van “Bloedbroeders”, BNN-VARA
Lucas Destrijcker, publicatie “Woelige Kaukasus” in MO.be
Margalith Kleijwegt, journalistiek onderzoek over radicalisering in de klas, De Groene
Pieter Stockmans, onderzoeksjournalist bij MO* Magazine, co-auteur van “De Jihadkaravaan”, Noord-Afrika en het Nabije Oosten
Anneke Verbraeken, onderzoeksjournaliste die zich vooral bezighoudt met Franstalig Afrika, o.a. Volkskrant, Vrij Nederland, HP/De Tijd
Henk Weltevreden, maakt radioprogramma’s voor de VPRO, RVU, NTR, IKON, Moslim Omroep, de Humanistische Omroep en Radio Rijnmond
Eddy van Wessel, fotograaf, Nabije Oosten, benadert vooral de menselijke kant van het conflict, winnaar zilveren camera 2016
Voorafgaand aan de Prijsuitreiking vertellen Fotograaf Chris de Bode en Nieuwsuur Verslaggever Jan Eikelboom over hun journalistieke werk in conflictgebieden. De wereld van de (foto)journalistiek in oorlogsgebieden is er een vol twijfels en ethische vragen. En hoe doe je dat eigenlijk, foto’s maken in oorlogsgebied? Kijk in het blokkenschema om 14:45 uur in de IJZAAL voor meer informatie.
‘Onafhankelijkheid’ is het thema van een nieuwe reeks afleveringen van het televisieprogramma Het Filosofisch Kwintet. Onder leiding van journalist Clairy Polak en filosoof Ad Verbrugge gaan drie denkers over dit thema in gesprek.
De uitzending (op 26 juni LIVE uitgezonden vanaf het Mag Het Licht Aan Festival op NPO2 om 12.05 uur) vindt plaats drie dagen na het referendum over de vraag of Groot-Brittannië uit de EU mag stappen. Het gaat over de onafhankelijkheid van staten en volken.
Hoe moeten we het verlangen naar onafhankelijkheid begrijpen? Waarom is het nu zo sterk? En kan een land überhaupt nog onafhankelijk zijn?
Joep Leerssen, hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zijn onderzoek naar cultuurnationalisme leverde hem in 2008 de Spinozapremie op.
Thijs Kleinpaste, politiek historicus. In 2013 verscheen van zijn hand ‘Nederland als vervlogen droom’, een essay over nationalisme. Kleinpaste werkte als speechschrijver bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en is publicist voor onder andere De Groene Amsterdammer.
Opname bijwonen? Kijk in het blokkenschema voor de tijden van Het Filosfisch Kwintet in de Tuinzaal.
Verhalenverteller Nancy Wiltink verzorgt op het Mag Het Licht Aan Festival maar liefst drie vertelprogramma’s. We vroegen haar naar haar eigen verhaal. En daarin, zo blijkt, is een grote rol weggelegd voor de duurzame mens. Nancy: “Je leeft maar een keer – en in dat leven wil ik met mijn verhalen echt een verschil maken.”
Waarvoor mag volgens jou het licht aan in de samenleving?
“Voor al die mensen die wel iets doen om het tij te keren. Mensen die op kleine schaal de samenleving transformeren. Die mensen weten te verbinden. Die de wereld duurzamer maken. Zulke positieve verhalen horen we eigenlijk veel te weinig. Er ligt teveel nadruk op wat er niet goed gaat. Maar ik vind dat je elke keer dat je een doemverhaal vertelt – zoals dat 4 graden opwarming van de aarde echt heel ernstig is – ook 3 verhalen moet vertellen over op mensen die er iets aan doen. Het verhaal stopt niet op het dieptepunt – dat is juist het moment waarop de held de verandering inzet.”
Waar haal jij je inspiratie uit?
“Oeroude verhalen over mensen die bijzondere dingen doen. Bijvoorbeeld die slimme Odysseus – dat is mijn held. Hij heeft geen bovenmenselijke krachten – en hij is zelfs niet bovenmenselijk slim. Maar hij denkt wel na. En als hij een fout maakt moet hij enorm zijn best doen om er weer bovenop te komen. Het is een kwestie van volhouden. Ik houd trouwens ook wel van magische verhalen – dat er iets van buiten komt dat alles oplost. Maar persoonlijke inspiratie, ja die haal ik uit Odysseus.”
Waar gaan mensen mee naar huis als ze je verhalen gehoord hebben?
“Fantasie en verbeeldingskracht. Daarmee kan je je leren voorstellen wat je wel wilt. Verbeeldingskracht moet je ook trainen. In gesprek met jongeren op de school waar ik lesgeef hebben we het wel eens over I.S. ‘Waarom doen die mensen dat?’ vraag ik dan. We komen tot de conclusie dat er krachtige verhalen zijn die hen daartoe bewegen. Daarom hebben we net zulke krachtige tegenverhalen nodig. Welke verhalen vertel je jezelf? Naar welke verhalen wil je wel en niet handelen? Bewustzijn en imaginatie, daar gaat het over.’
Bekijk alvast het filmpje over Nancy Wiltink en de kracht van verhalen.
Op Mag Het Licht Aan kun je eerst terecht in Nancy’s Verhalentuin met frambozentaart aan de Buiksloterweg (2 minuten lopen vanaf de Tolhuistuin), daarna kun je in Van Galgenput tot Kinderboom een verhalenwandeling maken in Amsterdam Noord en dan ’s avonds nog met haar aan een knisperend kampvuur genieten van oude en nieuwe verhalen – het Imaginarium.
Het Mag Het Licht Aan blokkenschema staat online!
Hoe ziet jouw persoonlijke festivalprogramma er uit op 26 juni? Je kunt nu alvast gaan plannen!
Mag de verwarming in je relatie wel een graadje hoger? Ben je de verbinding met jezelf of de wereld verloren? Het team van De Liefdesdokter weet er raad mee. Op 26 juni kun je bij hen terecht voor een vaccinatie zelfliefde of een recept op maat. En voor wie nu alvast een pleister op zijn of haar moedige hart kan gebruiken, vroegen we Liefdesdokter Inge van de Vorst de witte jas van het warmbloedige lijf.
Onvoorwaardelijke aandacht
Festivalbezoekers weten vaak niet precies wat ze moeten verwachten van De Liefdesdokter. In hun caravan met hartjes en hun doktersjassen zien ze er vrolijk uit. Zelfs een beetje ludiek – alsof ze theater spelen. Inge: “Maar bezoekers voelen dan toch: ‘Hier heb ik iets te doen.’ Bij ons ervaren ze onvoorwaardelijke aandacht. Voor hun hart – wat er is aan liefde, zorgen en geluk. En juist omdat het luchtig is, kan die ervaring gewoon ontstaan.”
Verbinding
Als Liefdesdokter ervaart Inge de gesprekken als een bijzonder cadeau. Inge: “Steeds weer raak ik ontroerd van de diversiteit, kracht en kwetsbaarheid van mensen. Het consult duurt maar 7 minuten en er gebeurt zo veel. Ik mag even meekijken in hun leven. Dat is zo mooi.”
Zusters en broeders
De Liefdeszusters en De Liefdesdokter
Mensen door aandacht met zichzelf, met elkaar èn met de wereld verbinden. Dat wil De Liefdesdokter graag. Daarom is het ook een leer-community waarbij zich inmiddels al een klein legertje zusters en broeders heeft aangesloten. Inge: “Soms melden mensen zichzelf spontaan aan als ze ons hebben ontmoet. Pas nog, toen we een workshop flirten gaven op de TU Eindhoven gaf een jongen zich op om Liefdesdokter-broeder te worden. En soms nodigen we zelf iemand uit waarvan we denken: ‘Wat zou het voor jou fijn zijn om erbij te horen.”
Durf en dankbaarheid
Wat neemt ze zelf mee van al die verhalen in de caravan? Inge: “Ik durf meer in het contact met anderen. Dat merk ik ook in mijn professionele praktijk voor relatiecoaching. En soms is het wel confronterend. Dan kom ik thuis en lukt het niet zo goed om contact te maken met mijn puberende dochter. Zo leer ik erover. Doordat ik al die verhalen met me mee neem, ervaar ik veel dankbaarheid en sta ik bewuster in de rijkdom van mijn eigen leven.”
Meer weten? Kijk op www.deliefdesdokter.nl.
De ongrijpbaarheid en onmeetbaarheid van het heelal fascineert de mens al duizenden jaren. Wetenschapper en directeur van Space Expo Rob van den Berg is een van de Pop-Up Wetenschappers op het Mag Het Licht Aan Festival. Hij vertelt over “Wat de oude Grieken al wisten over de zon, de aarde en de maan.” De kennis van toen blijkt verrassend actueel.
Wat inspireert je in je werk?
99,999% van onze omgeving wordt gevormd door het heelal en toch komen we er bijna nooit. Niet alleen omdat dat heel moeilijk is, maar ook omdat het enorm groot is. Dankzij technologische ontwikkelingen en een paar knappe koppen krijgen we steeds meer inzicht in het heelal en doen we bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen, waar wij over mogen vertellen.
Wat is het laatste (wetenschappelijke) inzicht dat je verraste?
Dat bijna alle sterren planeten hebben en er dus zelfs meer planeten dan sterren in het universum zijn. Dat maakt de verwachting dat we niet alleen in dit heelal zijn alleen maar groter (en spannender).
Wat maakt het leuk om kennis te delen met anderen, zoals met mensen in gesprek gaan op een festival?
Omdat mensen van nature nieuwsgierig zijn, vooral naar onze plaats in die enorme oceaan van tijd en ruimte die ons heelal is. Mensen reageren daarom altijd enthousiast op gesprekken over het buitengewone van het heelal, de sterren en planeten die het heelal bevolken en waar wij ook deel van zijn.
Waarvoor mag volgens jou het licht aan in de samenleving?
Ook al zijn we nog nooit op een ster geweest, toch weten we waar ze uit bestaan en hoe oud ze zijn, alleen maar door ernaar te kijken. Dus doe het licht aan, word je bewust van je omgeving en ga op ontdekking, laat je verlichten. Ik zie je.
Pop-up wetenschapper is een initiatief van VSC_Netwerk
Universitair docent Martien Schreurs en student Remi Vreugdenhil gaan in deze video alvast in voorgesprek over het thema!
Martien: “Het probleem van deze tijd is dat mensen hun relaties niet goed kunnen onderhouden. Ze scheiden te gemakkelijk en daar zijn kinderen de dupe van. En polyamorie, dat is niet de oplossing.”
Remi: “Ik denk niet dat het probleem het ‘scheiden’ is maar de manier waarop mensen scheiden. Zoals bij een vechtscheiding. En polyamorie, dat kan ook duurzaam zijn.”
Bekijk de rest van het gesprek in de video.
Wow, wat krijgen we mooie nominaties binnen voor de Nelson Award 2016! We zijn helemaal geïnspireerd door de alle hartverwarmende verhalen!
Zag je de oproep wel voorbijkomen, maar ben je vergeten om jouw Nelson op te geven voor de deadline 21 mei?
Geen paniek! Om iedereen die dat wil de kans te geven ook zo’n hartverwarmend mens te nomineren voor de Nelson Award hebben we de deadline nog een weekje verlengd. Je kunt nu nog tot 28 mei iemand aanmelden.
Wie we zoeken voor de Award? Een changemaker, die met een persoonlijk initiatief in zijn/haar omgeving het verschil maakt en daarmee bijdraagt aan een mooiere, duurzamere of socialere samenleving.
Kijk hier voor alle informatie en het aanmeldformulier!
Wat zeggen de kleren die je koopt over wie je bent? En hoe ‘waardevol’ is geld voor je? In het Bildung Café onderzoeken festivalbezoekers deze en andere levensvragen samen met studenten van de Bildung Academie. Tomas van Duin volgde zelf de Bildung Academie en is nu ook docent Energie Transitie en workshopleider. Van Duin: “De Bildung Academie heeft mij wakker geschud.”
Waarvoor #maghetlichtaan volgens jou in de samenleving?
Dat mensen zich meer realiseren welke invloed ze zelf op hun omgeving hebben. Mensen zijn tegenwoordig erg op zichzelf en hun eigen doelen en problemen gericht. Ze hebben vaak haast en missen de aandacht voor mensen om hun heen. Bijvoorbeeld wat het betekent als ze iets nieuws kopen – welk effect dit heeft op het milieu, de arbeidsomstandigheden van mensen die het product gemaakt hebben… Of dat ze sacherijnig door de stad fietsen. Dat heeft ook invloed op de mensen die ze onderweg tegenkomen. Mensen staan er gewoon niet bij stil. Met de Bildung Academie helpen we mensen om zich meer bewust te worden van zichzelf. Dingen die ze normaliter langs zich heen laten gaan kunnen ze nu echt beleven.
Wat heb je zelf geleerd van je tijd bij de Bildung Academie?
Door het vertrouwen dat in mij is gestopt door de mensen om mij heen heb ik zelf leren vertrouwen. Vertrouwen op het proces. Vertrouwen dat het goed komt. Vertrouwen dat ik het kan. Vertrouwen op mezelf. Dit vertrouwen heeft een enorme invloed gehad op elk aspect van mijn leven. Van werk tot sport. Ik leg de lat hoger. Ik wil meer ervaringen. Meer uitdaging. Meer ondernemen. Als ik er zo over nadenk heeft De Bildung Academie mij wakker geschud. Het leven begint niet als ik mij goed voel. Ik voel me goed als ik begin met leven. En leven begint pas als je vertrouwen hebt.
Waarvan word jij enthousiast als je om je heen kijkt in de wereld?
Mensen die hun eigen weg durven te gaan. Daar raak ik enorm geïnspireerd door.
Benieuwd naar de Bildung Academie en het Bildung Café? Bekijk dit filmpje over Bildung! En ga ook even naar de website.
Voor het festival op 26 juni zijn wij nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om samen met ons het festival tot een groot succes te maken. Als vrijwilliger ben je de hele dag betrokken bij alles wat er bij het festival moet gebeuren, van het scannen van entreebewijzen tot het ontvangen en begeleiden van bezoekers, sprekers en artiesten. Je ontvangt een superleuke dag, een uniek festival t-shirt en natuurlijk gratis toegang tot het festival!
Lijkt dit je wat? Kijk voor alle info en het aanmeldformulier op onze vrijwilligerspagina!
Vragen? Stuur dan een mail naar productie@maghetlichtaanfestival.nl
Ook de onverschrokken en talentvolle Vlaamse actrice en theatermaakster Hannah de Meyer is van de partij op het Mag Het Licht Aan Festival 2016. Haar performance is onderdeel van de wervelende Once in a Lifetime show van het Humanistisch Verbond over de kracht van vergankelijkheid, waar ook Martin Buitenhuis (zanger van de Dijk), cabaretière Soundos, filosoof Joachim Duyndam en schrijfster Joke Hermsen onderdeel van zijn.
“De Meyer excelleert erin om een intieme doch duistere sfeer te creëren, waar seksualiteit, geweld en de dood nooit ver van elkaar verwijderd zijn.”
Recensie van Theaterkrant.nl
Over Hannah de Meyer
Hannah De Meyer (1988) studeerde zomer 2015 af aan de Performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met Solace. Ze won er de TAZ-Jong Theaterschrijfprijs 2015 voor. Direct daarna werkte ze i.h.k.v. Frascati Issues Changing Places samen met co-creatoren Amsterdams Hospice Veerhuis en Uitvaartmuseum Tot Zover aan Memo I, over de dood.
Foto: Kevin Faingnaert
Bron: Frascati Producties en Theaterkrant.nl
Poëzie en dans. Beweging en woorden. Voor Hugo de Haas van Dorsser, die samen met danseres Sanne Clifford de voorstelling Tweezaam speelt en solo met zijn Wordbites op Mag het licht aan optreedt, zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Hugo: ‘Woorden kunnen mensen raken – maar het gaat mij nog meer om de totale ervaring. Je kunt als publiek globaal luisteren en af en toe wat meepikken van de woorden. Of juist met veel aandacht de tekst volgen. Toch gaat het in beide gevallen over de beleving. Het is niet alleen cerebraal. De woorden roepen een ervaring op – het is associatief en een beetje abstract. Zoals de zin “Het goede van vuur” van Jan Arends, een dichter uit de jaren ’50. Van zo’n zin word ik heel gelukkig. Dat is schoonheid!”
Spektakeltijd
De schoonheid van poëzie zit ‘m ook in de stilte. Hugo: ‘Er is veel hectiek in het leven van nu – we leven in een spektakeltijd. Zelfs in de nacht is het niet echt donker meer. Wat ik doe is juist geen spektakel. Ik wil met mijn werk ruimte creëren voor schoonheid en stilte.’
Innerlijk aangeraakt
Het publiek wordt ‘innerlijk aangeraakt’ – en dat geldt ook voor kinderen. Hugo: ‘Soms werkt het met kinderen nog het beste. Die hebben vaak ontzettend verfrissende reacties op de voorstellingen. Dat is voor mij erg leuk – en ook voor de volwassenen in het publiek die deze frisheid ook meenemen in hun ervaring.”
Wil je zelf de stille schoonheid van woordkunst ervaren? Kom naar de performances van Hugo op het festival. Met danseres Sanne Clifford, in de voorstelling Tweezaam. Of in de pop-up impromptu voorstellingen die Hugo op verschillende plekken op het festivalterrein laat ontstaan.
Dicht of schrijf je zelf ook? Of ken je een mooie tekst en zou je het leuk vinden om te zien en horen hoe Hugo die live uitvoert? Dat kan! Schrijf een gedicht over ‘het licht’ (of gebrek daaraan), neem het werk mee en Hugo draagt het voor jou voor op het festival!
Meer info: Wordbites en Sanne Clifford
Jazz fenomeen en Mag Het Licht Aan zangeres Karsu is genomineerd voor de Edison Jazzism Publieksprijs!
Deze publieksprijs is een initiatief van de Edison Stichting en het magazine Jazzism. Het publiek kan de komende maand via de Edison website (edisons.nl/jazz) stemmen op hun favoriete artiest met bijbehorend album. De tien genomineerde albums staan uitgebreid in het nieuwe nummer van het magazine Jazzism, dat vandaag verschijnt. De bekendmaking van de publieksprijswinnaar en de uitreiking van de Edisons vinden plaats op vrijdag 24 juni in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam tijdens Edison Jazz/World 2016, als onderdeel van inJazz.
Uitreiking
Op vrijdag 24 juni vindt de uitreiking plaats tijdens de Edison Jazz/World in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, als onderdeel van showcase- en netwerkevenement inJazz. Diverse winnaars zullen samen optreden met oeuvreprijswinnaar het Metropole Orkest onder leiding van honorair dirigent Vince Mendoza. Er zijn kaarten beschikbaar voor publiek, te bestellen via het ticketbureau, op www.luxortheater.nl.
Bron: website Karsu
Foto: Husne Afsar
Met zijn band ‘Het Motief’ (op Mag Het Licht Aan voor het eerst onder die naam – voorheen ‘Lichte Dichter’) brengt Jesse van den Elsen een persoonlijk en intiem liedjesprogramma. Thema’s als ‘vrijheid, individualisme en vluchten uit de werkelijkheid’ worden in warmbloedige teksten uitgewerkt, met verwijzingen naar de natuur en ontwikkelingen in de samenleving.
Tussen de nummers door draagt Jesse enkele van zijn puntige, vaak humoristische gedichten voor.
2 verhaallijnen
De variatie van gevoelig en grappig grijpt aan. Autobiografische verhalen uit de veranderende wereld van de jonge vader Jesse worden vermengd met de verhaallijn van Jaap en Lotje. Twee jongeren die voortkomen uit gebroken gezinnen. Met een gebrek aan vertrouwen in de mens en maatschappij vluchten zij uit de realiteit en in hun eigen prille liefde. Dit ontroerende verhaal wordt geïllustreerd door liedjes, gedichten en verhaaltjes.
De titel van het liedjesprogramma De Zon Staat Aan is een knipoog naar de haastige consumptiemaatschappij waarin men vergeet voor elkaar de tijd te nemen. De boodschap is er een van liefde en zelfvertrouwen.
Recensies
Ontroerende thema’s raken werkelijk het hart van velen in het publiek. ‘Versta je mij’, ‘Door de straten’ en het nummer ‘Lente’ zijn indrukwekkende composities die zo teder worden gebracht, dat de tranen in je ogen schieten
Jan Klupper, live-recensie Mpodia
Spinvis eat your heart out, dit is prachtig! Misschien wel verrast door de onverwacht mooie melodielijnen, de sensationeel zuivere stem van zangeres Jozan van Balkom en haar samenzang met liedjesschrijver en bandleider Jesse van den Elsen, geniet het publiek zichtbaar van dit poëtische huiskamerconcert. Alles prachtig muzikaal ondersteund door het samenspel van de muzikanten.
Mirka de Ridder, live recensie Apeldoorn Direct
Meer info over Het Motief
Ooit begon de jonge Nelson Mandela zonder plan, zonder geld of applaus, maar met een niet te stoppen drive om de maatschappij te veranderen.
Met haar ‘Be a Nelson’ campagne zoekt MasterPeace wereldwijd naar nieuwe Nelsons. Ook in Nederland!
Want gelukkig telt Nederland ook anno 2016 nog vele ‘Nelsons’ die met hun eigen initiatieven, groot of klein, bijdragen aan een betere, mooiere, sociale of duurzamere samenleving.
Bén of kén jij zo’n Nelson, dan zijn we op zoek naar jou! Want op 26 juni wordt bij het festival de Nelson Award uitgereikt tijdens een grootse ceremonie op het Mag Het Licht Aan Festival.
Lees er hier alles over en vul het aanmeldformulier in!
Een Nelson is iemand die:
* een positieve voorbeeldfunctie heeft
* een bijdrage levert aan de maatschappij om deze te verbeteren of mooier te maken op het gebied van vrede, vrijheid, respect en verbinding
* zich inzet voor de lokale of regionale gemeenschap, en dan niet alleen in woorden maar ook in daden
* met zijn/haar werk/project werkelijk impact heeft of kan gaan hebben op sociale verandering
* nog niet algemeen gewaardeerd of erkend is en bij voorkeur afkomstig is uit de jonge generatie
* investeert in de maatschappij met zijn of haar eigen talent of expertise, vrijwillig of als sociale ondernemer
De jury wordt gevormd door Katja Schuurman (actrice, presentator en intiatiefnemer Return to Sender), Petra Stienen (arabist, diplomaat) en Ilco van der Linde (founder Mandelahuisje, MasterPeace, dance4life, Bevrijdingspop en schrijver van het recent gepubliceerde boek ‘Be a Nelson’).
Nelsons nomineren kan tot 21 mei via dit formulier
Eerst meer weten? Lees hier meer over Nelson Award
Fotocredit Nelson Mandela: FlickR by Lasanta.co.ec – Creative Commons
Het leven is eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar… gelukkig maar! Op het Mag Het Licht Aan Festival kun je in de Once in a Lifetime Show een unieke, eens-in-je-leven belevenis meemaken over vergankelijkheid.
Eindigheid is kwetsbaarheid – maar ook een bron van kracht. Want juist omdat ons bestaan vergankelijk is, kunnen we er betekenis aan geven. Welke sporen laat je na? Hoe ga je om met de tijd die je rest? En hoe leef je vandaag het allermooist?
Met o.a. pianist Ivo Janssen met een stuk uit de prachtige Canto Ostinato, schrijfster Joke Hermsen, zanger Martin Buitenhuis(bekend van Van Dik Hout), cabaretier Soundos, actrice en theatermaakster Hannah De Meyer en filosoof Joachim Duyndam.
“Het gaat om het moment, het besef dat hier een broze schoonheid ontstaat die eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar is (…)”.
De Vlaamse auteur David van Reybrouck
Geniet alvast van piano virtuoos Ivo Janssen met deze video – en kom dan ook live kijken naar de wervelende Once in a Lifetime show op het Mag Het Licht Aan festival.
Ze zijn maar met z’n tweeën, maar klinken als een volwaardige band. Met gitaar, ukelele, mondharmonica, voettamboerijn, een zelfgemaakte stompbox en prachtige tweestemmige zang brengen Jack And The Weatherman verhalenderwijs mooie pop/folk liedjes. Met hun single ‘Free (2014)’ werden ze 3FM Serious Talent.
Jack And The Weatherman hebben al op vele festivals in Nederland en Frankrijk gespeeld en op Spotify hebben de jongens wereldwijd al 7.000.000 streams. Niet te missen dus, dit tweetal uit Haarlem!
Kom alvast in de sfeer met deze zomerse nummers, ‘Town’ en ‘Free’. En beluister nog meer muziek op 26 juni.
Zangeres. Pianiste. Componiste. Arrangeur en tekstschrijver. De Nederlands-Turkse Karsu is een multi-talent!
Een levenslange liefde voor de muziek bracht haar van de piano in haar vaders’ Turkse restaurant in Amsterdam naar Carré, het North Sea Jazz Festival en Carnegie Hall in New York. Concerten in Istanbul en Ankara zijn steevast weken van tevoren uitverkocht.
Op Mag Het Licht Aan speelt en zingt Karsu van haar nieuwe album Colors en ook de mooiste nummers van haar debuutalbum, Confession.
Beluister alvast muziek van Karsu op haar website www.karsu.nl.
“Kijk naar dit ding! Het is waardeloos – 10 dollar bij een kraam op de markt. Maar ik neem het mee, begraaf het in het zand voor duizend jaar. En het wordt onbetaalbaar….”
Indiana Jones
Wonderlijke objecten, oude ideeën en vernieuwende gedachten over de wereld om ons heen worden in wetenschapsmusea doorgegeven, hergebruikt en vernieuwd. Op 26 juni hoef je niet naar het museum om deze objecten te bekijken, maar komen de schatbewaarders zelf naar je toe!
Op onverwachte plaatsen op het Mag Het Licht Aan Festival kom je conservatoren, directeuren en onderzoekers van een aantal wetenschapsmusea tegen.
Ze delen oude én nieuwe inzichten met je en laten je zien hoe we de wereld van nu kunnen begrijpen en veranderen met de kennis en theorieën uit het verleden.
Pop-up wetenschapper een initiatief is van VSC_Netwerk van wetenschapsmusea en science centra.
‘Dat heb ik nog nooit geproefd!’
Dat hopen we dat je zult zeggen als je op 26 juni de magistrale hapjes proeft van onze culinaire Mag Het Licht Aan vrienden.
Zijdezachte deegpakketjes
Zoals de zijdezachte deegpakketjes en loempia’s van Pinch, een pop-up Asian fusion concept van de Amerikaanse Megan Vasko. In het concept komen reizen, gezondheid en sociaal ondernemerschap bijeen. Zelf omschrijft Megan Vasko het zo: “Aziatisch aan de buitenkant en andere wereldsmaken aan de binnenkant.”
Lyrisch
Een beetje Buffalo saus uit America, een beetje mango chutney uit India en bobotie uit Africa – Megan durft onverwachte smaken met elkaar te combineren. De mix komt samen in een verassend pakketje, waar Amsterdamse food recensenten lyrisch over zijn.
Street-food met een twist
Ook Let van Let’s Salsa brengt de smaakpapillen op hol. Hij maakt Mexicaans street-food met een Californische twist – een concept dat ontstond door de culinaire en soul searching reizen van de kok door Spanje en Californië.
Authentieke ingrediënten
Tijdens die laatste reis leerde hij taco’s maken, salsa’s mixen en verse tortilla’s bakken. Let: ‘Vanaf 3 uur in de ochtend stond ik in de keuken en leerde alles over ondernemerschap, keuken management en hoe je een food truck runt.’ (Bijna) alles wat hij maakt is gemaakt met liefde en authentieke, lokale ingrediënten. Komt dat proeven op 26 juni!
Op de foto: de culinaire reis van Let’s Salsa
Opgejaagd door de Amerikaanse zuidenwind, vertolkt Belle of Louisville americana geïnspireerd door ruim een eeuw aan muziekgeschiedenis. Van Deltablues tot oerrock ’n roll tot countryrock, Belle of Louisville heeft het allemaal! We zijn er dan ook trots op dat Belle of Louisville onze eerste muzieknaam is.
Kom alvast in zomerse sferen met Merry-Go-Round.
Meer weten over deze jonge talenten? Kijk op de website van Belle of Louisville.
Foto: Saskia Louise
Nog even en dan maken we de eerste namen van het Mag Het Licht Aan Festival 2016 bekend.
Ben je benieuwd naar het programma en wil je de eerste zijn die op de hoogte is? Bevriend Mag Het Licht Aan op Facebook!
P.S. Binnenkort start ook de Early Bird Ticketverkoop. En voor onze Facebookvolgers hebben we nog een speciale verassing… Wil je die niet missen? Like onze Facebookpagina
Goed nieuws voor alle changemakers, omdenkers en praktische idealisten: de datum voor MHLA 2016 is bekend!
Op zondag 26 juni gaan in de Tolhuistuin in Amsterdam de deuren weer open voor het Mag Het Licht Aan Festival – het enige echte festival over de duurzame mens.
Op dit moment bouwen we aan een onvergetelijk programma met mensen die gáán voor humane waarden, mensenrechten en duurzame kennis. Wat je in elk geval kunt verwachten? Filosofie die wakker schudt, gesprekken die je bijblijven en inspirerend werk van kunstenaars die de wereld mooier willen maken.
Binnenkort volgt meer informatie op de website! Of like ons op Facebook en volg ons op Twitter en wees de first to know.