Mag Het Licht Aan is een lumineuze reis door het hoofd van Hedy d’Ancona. Verken met haar de ‘verbeelding aan de macht’ in een middagprogramma waarin ze met ons zoekt naar ‘het land waar we willen wonen’. Een wervelende zoektocht vol met activisme, kunst, muziek, filosofie, politiek, het verleden en de toekomst.

 

Zondagmiddag 19 september, Muziekgebouw aan ‘t IJ van 15:00 – 16:30. Ook online te volgen!

 

100 minuten ‘verbeelding aan de macht’

In 100 minuten zal Hedy d’Ancona de Van Praagprijs ontvangen, een door haar gekozen inspiratieprijs overhandigen, en ons samen met artiesten meenemen in een reis waarin ‘verbeelding aan de macht’ is. Geïnspireerd door deze slogan uit de studentenrevolutie van eind jaren 60 wilt d’Ancona met dit programma onderzoeken “hoe het land eruitziet waar we willen wonen, aan de hand van verbeelding”. Een kritisch programma, maar wel een met hoop! Hedy d’Ancona schrijft hierover:

 

“De slogan, De Verbeelding aan de Macht (L’Imagination au Pouvoir) waaide in 1968 vanuit de protesterende studenten in Nanterre en Parijs (Daniel Cohn Bendit) naar Nederland. Ze inspireerde ook hier de revolte van studenten en de daarop volgende hervorming van universiteiten, de Vrouwenbeweging, allerlei vormen van inspraak en medezeggenschap. De aanzet tot het afstoffen van de democratie! De laatste decennia is daar weinig meer van over. Visie en ideologie werden door onze Partijleiders buiten de deur gezet. Kok riep op om de ideologische veren uit de rode haan te trekken. Rutte ventileerde jarenlang zijn aversie tegen visie en vergezichten.

 

Pas nu krijgt men in de gaten wat daarvan de consequenties zijn. Aangewakkerd door Corona, Toeslagen-schandalen, de effecten van privatisering, wordt duidelijk dat niet moet worden gewacht op “het nieuwe Normaal” dat niet normaal was. Een b.v. Nederland, gekenmerkt door bureaucratie en populisme, door Macht die niet voldoende gecontroleerd werd, door een groeiende kloof tussen de haves en have-nots. Een rijk land waar 1 op de 4 kinderen opgroeit in armoede. Als verbeelding alle andere geestelijke vermogens beheerst, als ze schept en herschept dan is nu het moment aangebroken om haar in te schakelen. Al is het maar om de juiste vragen te stellen. Kunst is daarbij onontbeerlijk; ze is in staat om signalen op te vangen en die op uiteenlopende manieren met anderen te communiceren.” 

 

Wie ga je in ieder geval zien op het festival?

Hedy d’Ancona natuurlijk. Daarnaast zul je onder andere zien: Manouschka Zeegelaar Breeveld, Maxim Februari, Wieteke van Zeil, Floor Milikowsky, ISH Dance Collective, Mugmetdegoudentand, Esther Apituley en Xander Vrienten. Het programma is nog in ontwikkeling maar het wordt zeker prikkelend! Houd deze pagina in de gaten voor verdere aanvullingen!

 

Aansluitend kun je met je mede deelnemers borrelen met een gratis drankje. De locatie is het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. Dat ligt op ruim 10 minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal Station, 5 minuten vanaf ringweg A10 oost en 3 minuten met de tram (lijn 26) vanaf het Centraal Station. Uitgebreide routeinformatie.

 

Humanistische Alliantie

Het Mag Het Licht Aan is een initiatief van de Humanistische Alliantie, een samenwerking van humanistische organisaties waaronder HUMAN, Humanitas, Humanistisch Verbond, Hivos, Universiteit voor Humanistiek en HVO Primair.