De middag is ingedeeld in drie tijdsblokken. Klik voor meer info over de verschillende blokken op de buttons hierboven!
Blok 1: Typhoon wint Van Praagprijs
12.00 – 13.30 uur, Grote Zaal
Glenn de Randamie is de 23ste winnaar van de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. Bahram Sadeghi reikt hem uit namens de jury. Laat je samen met Typhoon verrassen door verschillende optredens.
Blok 2: Lunch met inhoud
13.30 – 14.30 uur, Foyer, foyerdek 1 en 2
Voordat we beginnen met het middagprogramma, kun je een lunch pakken en je brein laten voeden. De initiatiefnemers van Mag Het Licht Aan zorgen voor mooie, interessante, uitdagende programma’s.
Blok 3: Een lumineuze reis
14.30 – 16.15 uur, Grote Zaal
Mensen, onderwerpen en kunst die Typhoon raken, zijn de basis voor een lumineuze reis. Het wordt een wervelende zoektocht naar wat menselijkheid behelst en hoe we met elkaar kunnen samenleven.
De Van Praagprijs is de humanistische prijs van Nederland. Elk twee jaar wordt die toegekend aan iemand die in leven en werk vernieuwende perspectieven op het humanisme toont. De winnaar in 2017: Hiphopartiest Typhoon, oftewel Glenn de Randamie! Samen met Typhoon word je verrast met verschillende optredens. Interviews, inspiratie, achtergrond en nieuws op vanpraagprijs.nl
Tussen 12.00 en 13.30 uur
Waar: De Grote Zaal
Foto: Linda Stulic
Broodjes, koffie, sap én een gevarieerd programma. De initiatiefnemers van Mag Het Licht Aan zorgen voor mooie, interessante, uitdagende programma’s. Laat je verrassen!
Tussen 13.30 en 14.30 uur
Waar: foyer, foyerdek 1 en foyerdek 2
Mensen, onderwerpen en kunst die Typhoon raken, zijn de basis voor een lumineuze reis. Het wordt een wervelende zoektocht naar wat menselijkheid behelst en hoe we met elkaar kunnen samenleven. Filosofie, theater, muziek, wetenschappelijke inzichten: alles komt voorbij.
Tussen 14.30 en 16.15 uur
Waar: De Grote Zaal
Won twee jaar geleden de Van Praagprijs. De juryleden in 2015 kozen haar omdat zij ‘onvermoeibaar vecht voor een wereld waarin medemenselijkheid een nieuwe kans krijgt’. Foto: ANP
Als winnaar van de Van Praagprijs doet Typhoon de voordracht voor de Inspiratieprijs:
“Naast één van de beste acteurs van Nederland, is Nasrdin voor mij een inspiratiebron, een tijdsgenoot en een bondgenoot. Hij bestrijdt het cynisme dat als een muur rondom termen als verbinding, liefde, multiculturaliteit, moslim en jezelf zijn is geslagen.”
Foto: Janey van Ierland
Free to be me! Mooie leus, maar wat als het onmogelijk is om in het openbaar te laten zien wie je bent? Hoe kun je je identiteit geheim houden? Wat is het effect op mensen die niet kunnen laten zien wie ze zijn? De foto-expositie ‘Who can tell’, gemaakt door fotograaf Daniel Jack Lyons, laat zien hoe lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders met verschillende achtergronden ervoor kiezen om hun identiteit te verbergen of juist te onthullen.
(meer…)
Als ‘ie nu 18 was zou Van Dis rapper zijn geworden. Voor een keer springt hij over de schaamtelijn. Een ode. Foto: Anneleen Louwes
Manu’s liefde is verhalen overdragen op vele manieren. Met muziek, spoken word en andere taalkundige voordrachten stond hij al op vele podia. Voor ons kruipt hij in de rol van presentator. Welbespraakter kan een presentator niet worden.
Jitske Kramer is een van de beste sprekers van Nederland. Ze is gespecialiseerd in leiderschap, internationaal samenwerken en organisatiecultuur.
Samen met Danielle Braun schreef ze De Corporate Tribe, Managementboek van het jaar in 2016.
Nasrdin is sinds 2012 regelmatig te zien in het improvisatieprogramma De Vloer Op. Peter de Baan vertelt hoe het is om met Nasrdin, winnaar van de inspiratieprijs, te werken én we zien ‘the best of Nasrdin’.
Foto: Anna van Kooij
We moeten beter naar ons lichaam luisteren, vindt Stine. Want ‘Lichamelijkheid’ ontbreekt in het hedendaags westers denken. Maar waarom moeten we ons lijf erkennen?
Foto: Valerie Granberg
Wat zou deze middag zijn zonder een optreden van Typhoon zelf? Samen met zijn band sluit hij het programma af.
Blijf je nog even voor de borrel? Mooi! Maar vergeet je pinpas niet, want die is op eigen kosten.
Foto: Linda Stulic
Opent de middag en vertelt kort over de Van Praagprijs.
Christiane Northrup schreef drie New York Times bestsellers, hoorde bij ‘Oprah Winfrey’s Super Soul’ (een groep invloedrijke mensen die zich inzetten voor menselijkheid). Haar missie: vrouwen (en mannen) leren om in elke levensfase uit te blinken. Typhoon spreekt Christiane via skype over gezondheid, vertrouwen op innerlijke wijsheid en medische expertise.
Foto: Bill Miles
Het is even wennen. Niet geld winnen of verliezen, maar je vrijheid of je leven. Humanopoly is een levensgroot bordspel met jezelf als pion!
Filosoof Daan Roovers voert een socratisch gesprek met een groep bezoekers over een actueel moreel dilemma.
In een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe argumenten en antwoorden over goed en kwaad worden de gesprekspartners geconfronteerd met de vraag: What’s the Right Thing to Do?
Wat zijn hun morele opvattingen? En kunnen ze elkaar overtuigen?
Tijd: 13.45 – 14.20 uur
(meer…)
De juryleden (v.l.n.r. Bahram Sadeghi, Halleh Gorashi, Kris Sloot, Bert Janssens, Daan Roovers en Andrée van Es (juryvoorzitter)) stuitten in hun zoektocht naar een winnaar op een onafhankelijke geest, een dappere verbinder en een onbevangen ridder. “Typhoon lééft de menselijke waardigheid.”
Foto: Johannes Abeling
Wende ontwikkelde zich de afgelopen jaren als een van de meest veelzijdige en spraakmakende artiesten en performers van Nederland. Of het nu pop, elektro, klassiek of hedendaagse muziek is, of zelfs een film, ze slaagt er steeds weer in haar publiek diep te raken. Rode draad bij alles wat ze doet; verhalen vertellen, met een eigen stem en kracht, dwars door alle genres heen.
Foto: Romy Treebusch
Ik heb een beperking, heb ik recht op seksuele versterking? Mag ik dat leren; masturberen? Ik ben gay, gaat mijn begeleider dan mee naar het café? Keuzevrijheid in bed, of bepaalt mijn moeder mijn pret? Dilemma’s en dialoog! Maak kans op een gratis werkboek Vriendschap, relaties en seksualiteit, ontwikkeld door Humanitas DMH.
Tijdsduur: doorlopend.
Neem deel aan de gedachtenexperimenten van Brainwash Radio-medewerker Gawie Keyser. Aan de hand van verhalen uit de filmwereld speurt hij naar antwoorden op allerlei vragen en dilemma’s uit het echte leven. Om 13.40, 13.55 en 14.10. Duur: 15 minuten.