MHLA in delen

Klik voor meer info over de verschillende blokken op de buttons hierboven!

 

Filosofisch Kwintet (Vol. Aanmelden is niet meer mogelijk)

12.00 – 13.00 uur, Bimhuis

Voorafgaand aan het het grote Sinan-programma vinden er opnames en live-uitzending van Humans fameuze Filosofisch Kwintet plaats. kijk voor meer informatie op de website van Human.

 

Blok 1: Sinan Can wint Van Praagprijs 
13.30 – 14.30 uur, Grote Zaal

Sinan Can is de 24ste winnaar van de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. Andrée van Es reikt hem uit namens de jury. Laat je samen met Sinan verrassen door verschillende optredens en kijk aan wie hij de aanmoedigingsprijs geeft.

 

Blok 2: Pauze met inhoud

14.30 – 15.30 uur, Foyer

Voordat we beginnen met het middagprogramma, kun je een drankje pakken en je brein laten voeden. De initiatiefnemers van Mag Het Licht Aan zorgen voor activiteiten die variëren van het Amazonegebied tot echt duivelse dilemma’s.

 

Blok 3: Een lumineuze reis

15.30 – 17.15 uur, Grote Zaal

Mensen, filosofie, muziek en soefisme raken Sinan en vormen de basis voor een lumineuze reis. Het wordt een wervelende zoektocht naar wat menselijkheid behelst en hoe we beter met elkaar kunnen samenleven.


Blok 1: Sinan Can wint Van Praagprijs

13.30 – 14.30 uur, Grote Zaal

Sinan Can is de 24ste winnaar van de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. Andrée van Es reikt hem uit namens de jury. Laat je samen met Sinan verrassen door verschillende optredens en kijk aan wie hij de aanmoedigingsprijs geeft.


Blok 2: Pauze met inhoud

14.30 – 15.30 uur, Foyer

Voordat we beginnen met het middagprogramma, kun je een drankje pakken en je brein laten voeden. De initiatiefnemers van Mag Het Licht Aan zorgen voor activiteiten die variëren van het Amazonegebied tot echt duivelse dilemma’s.


Blok 3: Een lumineuze reis

15.30 – 17.15 uur, Grote Zaal

Mensen, filosofie, muziek en soefisme raken Sinan en vormen de basis voor een lumineuze reis. Het wordt een wervelende zoektocht naar wat menselijkheid behelst en hoe we beter met elkaar kunnen samenleven.


Sinan Can, documentairemaker & winnaar Van Praagprijs

Dit jaar is Sinan Can de winnaar! Hij ontvangt deze prijs, op voordracht van een onafhankelijke jury onder leiding van Andrée van Es, voor zijn moed en onafhankelijke oordeel. Deze oeuvreprijs reikt het Humanistisch Verbond elke twee jaar uit aan iemand die de samenleving op ‘onorthodoxe en vernieuwende wijze’ medemenselijker maakt. Een voorbeeldfiguur die inspireert om inzichten af te wegen en gerichte keuzes te maken.

 

Foto: Linelle Deunk


Filosofisch Kwintet, Clairy Polak, Bimhuis

Voor de start van het Festival kun je als publiek de opname bijwonen van de live-uitzending van het Filosofisch Kwintet in het aangrenzende Bimhuis. Journalist en presentator Clairy Polak onderzoekt dan met haar tafelgasten, waaronder Philipp Blom, misbruikte begrippen: woorden waarmee politici en beleidsmakers aan de haal zijn gegaan. Begrippen die zijn beroofd van hun oorspronkelijke betekenis en te vaak en te lang zijn misbruikt. Apart aanmelden op de website van Human (Vol. Aanmelden is niet meer mogelijk).

 

Foto: Anna van Kooij


Eva van Manen, singer-songwriter

Politiek & Liefde is het debuutalbum van Eva van Manen. Geen wonder dus dat ze Sinan (en ons) gaat toezingen. Eva is zangeres, songwriter en de producer van haar eigen muziek. Ze mengt hiphop, pop, R&B, elektronische muziek en haar Nederlandstalige teksten tot een eigen stijl. Meer over Eva

 

Foto: Elsa Jo


Nemr en de aanmoedigingsprijs

Sinan Can zal tijdens het Mag Het Licht Aan Festival zelf (symbolisch) de aanmoedigingsprijs overhandigen aan de ongeveer 600 kinderen die onder het meest recente Kinderpardon vallen. Het gezicht van deze groep, Nemr, neemt de prijs in ontvangst. Lees meer


Romana Vrede, actrice en presentator

Tussen Onze straat en filmopnames door rent Romana het Mag Het Licht Aan podium op. Met haar geweldige stem loodst ze ons door het programma en stelt alle performers aan je voor. Meer over Romana


Daan Roovers, Denker des Vaderlands

Mag je als documentairemaker alles zeggen en je beroepen op vrije meningsuiting? Daan Roovers jurylid van De Van Praagprijs én Denker des Vaderlands neemt ons mee in de oorsprong van vrijheid van meningsuiting en de betekenis ervan voor ons vandaag. Hoe kan het dat het politieke grondrecht nu wordt begrepen als het recht op beledigen? Iets meer

 

Foto: Ruud Pos


Jury Van Praagprijs

De juryleden Bahram Sadeghi, Daan Roovers, Kris Sloot en Willemien van Aalst onder leiding van Andrée van Es konden niet om documentairemaker Sinan Can heen. Want zijn door soefisme gekruide blik, visie, moed, nieuwsgierigheid, vragen en liefde zorgen voor documentaires ‘die je ogen openen voor werelden die anders gesloten blijven’. Zelf is de jury enorm nieuwsgierig naar het programma, geënt op de inspiratiebronnen van deze winnaar!

 

Fotobewerking: Wilbert Ulaen


Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond

Boris van der Ham is voorzitter van het Humanistisch Verbond. Hij opent de middag en vertelt je over de Van Praagprijs die dit jaar maar liefst 50 jaar bestaat.


Sinan Arat, muzikant

Sinan Arat is ney-speler en zanger uit Erzincan, opgeleid aan het Classical Ottoman music conservatory in Izmir. “Music is an invisible bridge of a breath, where we all are linked and somehow creating a view of life and love in a genuine dimension.” Arat verrast zijn neef Sinan met een eigen compositie, die hij met twee andere muzikanten ten gehore brengt.

 

Foto: Wouter Vellekoop


Nazmiye & Meral, actrices

Sinan noemt zichzelf soefi. Net zoals de filosoof, dichter en mysticus van Perzische afkomst Rumi. De man die ‘de taal van de liefde spreekt’. Nazmiye Oral en Meral Polat wervelen ons door een Rumi-improvisatie zoals alleen zij dat kunnen.

 

Foto: Jan Versweyveld


Het Duivels Dilemma-spel (Human)

Schuif aan bij Human en duik in duivelse dilemma’s. In enkele minuten leggen ze je een onmogelijke situatie voor, waarin je als mens onbedoeld kan verkeren. Hoe ga jij om met een situatie waarin de keuze bestaat uit twee kwaden? Hoe blijf je een goed mens onder extreme omstandigheden? Deel jouw overwegingen en twijfels met andere bezoekers van het Mag ’t Licht aan Festival. En kom tot verrassende inzichten.


Sheila Sitalsing, columnist

Moet je om medemenselijk te zijn beschikken over empathie? Wat nou als je je werkelijk helemaal niet kunt verplaatsen in de ander, waar ligt dan de grens? Voor Sinan Can was iemand die zich aansloot bij IS een no go. In deze column onderzoekt Sheila Sitalsing de grenzen van empathie.

 

Foto: Els Zwerink


Masterclass: Kijken als Sinan

Wat maakt de blik van Sinan op de werkelijkheid anders dan die van andere documentairemakers? Dé reden voor de Van Praagprijs! Is zijn levensvisie zichtbaar in zijn werk en wat zegt dat over hem zelf? Bert Janssens (eindredacteur van Human) en Sinan ontleden fragmenten uit zijn documentaires. Geschikt voor iedereen die scherp wil zien.

 

Fotobewerking: Wilbert Ulaen


Jay Asad, oprichter en directeur van JSK

Jay Asad ontvluchtte Syrië en kwam in Amsterdam. Daar aangekomen, was hij als zakenman ál zijn contacten en relaties kwijt en begon aan het opbouwen van een nieuw netwerk. Een netwerk rond zijn Jay’s Startup Kitchen, gevestigd in de Bijlmer Bajes. Hiermee verschaft hij niet alleen zichzelf en nieuw middel van bestaan, maar ook vele andere vluchtelingen die weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Maak kennis met de man achter Jay’s Startup Kitchen en sterker proef wat hij in huis heeft. Meer over Jay


Feico Deutekom, pianist

Eén van de inspiratiebronnen van Sinan is Ludovici Einaudi. Dé specialist van Minimal music waartoe Einaudi behoort, is pianist Feico Deutekom. Deutekom speelt aan de vleugel dan ook de betoverende en verstilde muziek van Einaudi én die van Philip Glass. Waar tijd en muziek niet richtlijnig maar cyclisch vloeit. Vertolkt en verteld door Deutekom. Lees meer

 

Foto: Janiek Dam


Emancipatie van het zelfportret (Universiteit voor Humanistiek)

Kijk en praat over Zelfie met studenten van de Universiteit voor Humanistiek. Jaap Groen is performance kunstenaar en zijn Zelfie is een bespiegeling op de mens. “Jaap Groen nodigt ons uit om de mens te zien als ander en als fenomeen. De beelden die hij maakt en de verbeelding die hij daarmee oproept, laten de mens, een mensbeeld en een tijdsbeeld zien. Het is de emancipatie van de portretkunst, aldus Cecile Brommer (theaterdramaturg).


Wie ís de Humanitasvrijwilliger?

Ieder jaar helpen 25.000 Humanitas-vrijwilligers 75.000 mensen hun leven een nieuwe wending te geven. Wie zijn ze? Dat zie je op de fototentoonstelling van Humanitas. Maak ook live kennis met hen en vraag ze het hemd van het lijf of neem een stelling en ga met ze in gesprek.

 

Foto: Catharina Gerritsen


De MegaMensenrechten-OpReis-Quiz- Humanistisch Verbond

Wat weet jij over vrij reizen en mensenrechten?

 

Van Friesland tot Frankrijk. En van Portugal tot Paraguay. Wij Nederlanders komen overal.
Zeker in de zomer zijn we gek op reizen. Vaak sta je er niet bij stil dat je met je Nederlandse paspoort zorgeloos naar meer dan 160 landen kan gaan. Maar hoe anders is het voor andere wereldburgers. Bijvoorbeeld als je wieg in Afghanistan heeft gestaan. Dan kan je zonder visum maar naar zo’n dertig landen. Of het inreisverbod van de VS. Pas als je in je vrijheid beknot wordt, besef je hoe bijzonder het is vrij te zijn te gaan en staan waar je wilt. Bewegingsvrijheid is een mensenrecht. Wat weet jij over vrij reizen en de mensenrechten? Doe mee aan de MegaMensenrechtenOpReis-quiz. De winnaar wint een speciale vrijreizen-koelbox. Met inhoud!

 

Foto: Anna van Kooij


Alle ogen op de Amazone (Hivos)

Met unieke beelden verkregen door nieuwe technologieën, zoals satellieten en drones, laten Hivos en studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten zien hoe de Amazonebewoners vechten voor het behoud van hun leefgebied. Dit is niet alleen belangrijk voor hen, maar voor ons allemaal omdat het Amazonewoud cruciaal is voor het klimaat. Lees meer