Romana Vrede verhuisde met haar familie van Suriname naar Nederland toen ze vier jaar oud was. Na haar jeugd en een kennismaking met de kunsten volgde ze de Arnhemse Toneelschool. Daarna speelde ze bij het Onafhankelijk Toneel, Compagnie Dakar, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Artemis en het Noord Nederlands Toneel. In 2016 maakte ze de voorstelling Who’s Afraid of Charlie Stevens over haar verstandelijk beperkte en autistische zoon. Vrede kennen we ook van verschillende tv-series, zoals Overspel, Nieuwe Buren en Moordvrouw, maar ook van speelfilms als TBS, De Eetclub en Oom Henk.

 

Sinds 2017 maakt ze deel uit van Het Nationale Theater (HNT). Met Eric de Vroedt werkte ze onder andere aan The Nation, waarvoor ze werd genomineerd voor een Colombina in 2018 en aan Race waarvoor ze in 2017 de Theo d’Or kreeg voor Beste vrouwelijke dragende rol.

 

Het afgelopen jaar was Romana te zien op televisie als sidekick in De Wereld Draait Door, De Vloer Op en werden er afleveringen over haar gemaakt door Volle Zalen en Zomergasten.
Dit seizoen is ze te zien in de HNT voorstellingen We zijn hier voor Robbie en Onze Straat. Ook zal ze haar opwachting maken in de film Kraaienest van Flynn von Kleist en de serie Morten van Jean van der Velde.