Mag Het Licht Aan is een lumineuze reis door het hoofd van activiste Hedy d’Ancona. In een middagprogramma van 100 minuten ontvangt zij de Van Praagprijs, overhandigt zij de inspiratieprijs (aan wie blijft nog even een verrassing!), én neemt ze ons mee op reis door ‘het land waar we willen wonen’ met een door haar samengesteld programma. Een wervelende zoektocht naar menselijkheid, samenleven, humanisme, en activisme middels kunst, filosofie, muziek, theater, politiek en wat er allemaal kan als we de verbeelding de macht geven.
Wil je deze 100 minuten ‘verbeelding aan de macht’ zelf ervaren? Dat kan op 19 september 2021, 15:00-16:30, in het Muziek- gebouw aan ‘t IJ te Amsterdam (of online). Reserveer hier je plekje!
Dit jaar is Hedy d’Ancona de gelukkige! Zij ontvangt de Van Praagprijs, op voordracht van een onafhankelijke jury onder leiding van Andrée van Es, voor haar compromisloze hang naar menselijke waardigheid en tomeloze nieuwsgierigheid. Deze oeuvreprijs reikt het Humanistisch Verbond elke twee jaar uit aan iemand die de samenleving op ‘onorthodoxe en vernieuwende wijze’ medemenselijker maakt. Een voorbeeldfiguur die aanzet tot kritisch denken, bewust handelen en een inspiratie is voor het humanisme.
Foto: Koos Breukel
Werken in theater en film is de grote passie van self-described humanist Manoushka Zeegelaar Breeveld. Ze speelde in diverse producties bij o.a. Orkater, Het Nationale Toneel en Urban Myth. Veel van haar werk als actrice, zangeres en schrijfster staat in het teken van diversiteit en inclusiviteit. Ze is niet voor niets een van de initiatiefnemers van KLEUR, een aanjager tot meer inclusiviteit in de Nederlandse televisie- en filmindustrie. Geen wonder dat d’Ancona deze alleskunner erbij wilde hebben als presentator. En om haar toe te zingen samen met muzikale partner in crime Sophie Anglionin.
Foto: Liselore Chevalier
“Hoe kan een bevolking zich gezond, gelukkig en veilig voelen in een omgeving die zó onappetijtelijk is? Als je cultuur en schoonheid worden ontzegd, dan worden ze ook nooit ‘gewoon’.” Een uitspraak van Maxim Februari, die ons in deze column meeneemt langs zijn kijk op ‘Schoonheid als mensenrecht’. Cultuur is een van de domeinen die Hedy d’Ancona het liefst opgenomen ziet als basisvoorziening en dus toegankelijk voor iedereen.
Foto: Iván Herrera
Lineke Rijxman, Joan Nederlof en Marcel Musters van theatergezelschap Mugmetdegoudentand komen ons een proefje geven van hun onconventionele repertoire dat de tijdgeest met persoonlijke stem beschrijft onder het motto: ‘Het is nu’. D’Ancona schrijft hierover: “Al jaren lang toont Mugmetdegoudentand de naadloze verbinding tussen het persoonlijke, maatschappelijke en politieke. Uitzonderlijk getalenteerde acteurs en makers. En ook echte komedianten waardoor de ellende die ons omringt vederlicht kan worden opgediend.”
Foto: Inez van Lamsweerde
Als iemand weet hoe ook in de meest bekeken details verhalen verborgen kunnen liggen, is het kunsthistoricus Wieteke van Zeil.
In haar werk als cultuurjournalist en programmamaker stelt ze het proces van kijken centraal.
Ze neemt ons mee langs kunstenaars en details in kunst die te lang onderbelicht zijn geweest. Kunst kan ons immers steeds weer nieuw laten kijken naar de wereld, en onze plek daarin. Door associatief te kijken naar details bespreekt Wieteke hoe kunstenaars vaak al honderden jaren geleden zagen wat ons nu geregeld nog ontgaat: sprekende details over hoe mensen leven, lijden, liefhebben, worstelen, en genieten. Want in alle tijden hebben kunstenaars deze menselijke essenties uitgebeeld. De ‘kunst van het kijken’ leren gaat wat d’Ancona betreft vooraf aan de ‘verbeelding aan de macht’.
Foto: Jean-Pierre Jans
Muziek is abstract, maar welke beelden komen naar boven als je luistert? Esther Apituley, altviolist en klassiek geschoold, staat bekend om haar ontraditionele presentatie van klassieke muziek. Ze speelt de laatste jaren niet alleen meer in concertzalen, maar ook in theaters om klassieke muziek op een andere manier te ervaren en een ander publiek te bereiken. Xander Vrienten, bassist bij o.a Jett Rebel en Trijntje Oosterhuis, speelt in zijn vrije tijd het liefst klassieke muziek en overweegt dit in de toekomst meer te doen. De eerste stap: dit programma met Apituley, in een bijzondere samenwerking die van gebaande paden zal afwijken. Voeg daar het trompetspel van Hans Dagelet bij, en er ontstaat een nieuwe manier van muzikaal communiceren. Zij zullen Bach, de grootste componist aller tijden, als inspiratie nemen.
Foto Esther: L. Lammertink
Foto Xander: Lo Andela
We kunnen het alleen over ‘het land waarin we willen wonen’ hebben als dat er in de toekomst nog is. Daarom zal Ramsey Nasr met verve wat bevindingen over de klimaatcrisis uit zijn boek De Fundamenten voordragen. In deze essaybundel, dat binnen enkele dagen in de top twee van bestverkochte boeken stond, maakt hij de balans op over een land in coronatijd. Ook d’Ancona heeft het gelezen en Ramsey uitgenodigd omdat ze het “prachtig, angstaanjagend, en daardoor motiverend” vond. Naast zijn kunsten met de pen, onder andere als voormalig Dichter des Vaderlands, zal je Ramsey waarschijnlijk kennen als prijswinnend acteur in het theater en op de televisie.
Foto: Kelly-ann van Steveninck
De juryleden Andrée van Es, Bahram Sadeghi, Halleh Ghorashi, Andrew Makkinga, Willemien van Aalst en Marjan Slob kozen unaniem voor Hedy d’Ancona als Van Praagprijswinnaar. Ze zien d’Ancona als “kenbaar en voorbeeldig” rolmodel dat al 50 jaar lang als activist nieuwsgierigheid, menselijkheid en een open blik uitdraagt. Iemand die niet bang is tegen de stroom in te gaan. Van Es: “In het afgelopen, door Covid-19 geteisterde jaar, waren we ons meer dan ooit bewust van het belang van stemmen zoals die van Hedy d’Ancona. Ze is iemand die in woord en daad laat zien wat een waardig mensenleven kan zijn. Ook als het moeilijk wordt.” De jury kijkt uit naar een prikkelende en inspirerende nieuwe editie van Mag Het Licht Aan met deze winnaar als co-curator!
Foto Halleh: Peter Valckx
Foto Marjan: Bettina Zevenbergen
Met een combinatie van rauwe energie en subtiele sierlijkheid brengt ISH Dance Collective een van hun Rooftop sessions naar het podium van het Mag Het Licht Aan. Geïnspireerd door choreografieën die verstopt zitten in de stad maakt ISH hiermee de poëzie van de straat zichtbaar op het toneel, uitgevoerd door een collectief van eigenzinnige, unieke performers. D’Ancona: “ISH opende mijn ogen die alleen bewonderend keken naar het behendig bewegen en opeens het eigen dans-idioom van deze groep ontdekten. ISH danst daarmee vanaf de straat ook de formele dansvloer op en maakt daarmee duidelijk hoe arbitrair het lijntje is dat er rond Cultuur getrokken is.”
Concept en choreografie:
Marco Gerris
Compositie: Sanne Landvreugd
& Rik Ronner
Dans: Gino Jagessar & Lars de Vos
Saxofoon: Sanne Landvreugd
Foto: Sjoerd Derrine
Is een huis een plek om te wonen of een beleggingsobject? In de afgelopen veertig jaar is de aandacht voor de maatschappelijke waarde van woningen steeds kleiner geworden, terwijl de financiële waarde van woningen is geëxplodeerd.
Met grote gevolgen voor de toegankelijkheid van grote steden en een groeiende kloof tussen mensen met en zonder een eigen woning. De ene groep wordt slapend rijk, de andere is iedere maand een groot deel van het inkomen kwijt aan huur van een vaak te kleine woning. Hoe zorgen we ervoor dat een huis een thuis wordt in plaats van een verdienmodel? Floor Milikowski gaat in op de oorzaken en de oplossingen voor de huidige wooncrisis en ‘wonen als mensenrecht’.
Funky Sophie, de bijnaam die Sophie Anglionin heeft gekregen van zanger Waylon, is de muzikale partner in crime van Manoushka Zeegelaar Breeveld. Opgeleid als pop-/sessiemusicus heeft ze de laatste jaren in verschillende bands gespeeld, waaronder voor Edsilia Rombley en de eigenwerk-band HERS. Haar muzikaliteit beperkt zich niet tot één ding: ze is zowel haar eigen stem, de piano en de gitaar machtig. Samen met Manoushka brengt ze met een lied een ode aan de vrouw, speciaal voor d’Ancona.