Free to be me! Mooie leus, maar wat als het onmogelijk is om in het openbaar te laten zien wie je bent? Hoe kun je je identiteit geheim houden? Wat is het effect op mensen die niet kunnen laten zien wie ze zijn? De foto-expositie ‘Who can tell’, gemaakt door fotograaf Daniel Jack Lyons, laat zien hoe lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders met verschillende achtergronden ervoor kiezen om hun identiteit te verbergen of juist te onthullen.

De expositie weerspiegelt de strijd die zij leveren in het dagelijks leven als gevolg van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. De portretten in deze tentoonstelling zijn gemaakt tijdens de tweede African Same-Sex Sexualities and Gender Diversity Conference (ASSS&GD) in Nairobi (Kenia, 2014), georganiseerd door Hivos, Columbia University (USA) en de Human Sciences Research Centre (Zuid-Afrika). Twintig van de deelnemers zijn te zien in de tentoonstelling en maakten zo deel uit van het project Photovoice Subalterne Speak van fotograaf Daniel Jack Lyons (www.danieljacklyons.com). Deze foto’s zijn ook gepubliceerd in het boek Boldly Queer. Zie www.hivos.nl/boldlyqueer.

Hivos vraagt aandacht voor mensenrechten in het algemeen en voor tolerantie, acceptatie en gelijke behandeling van LHBT’s in het bijzonder.