Elke twee jaar reikt het Humanistisch Verbond de Van Praagprijs uit aan iemand die zich op geheel eigen wijze inzet voor een menswaardigere samenleving. Iemand die in leven en werk vernieuwende ideeën en perspectieven laat zien die het humanisme voeden. Een voorbeeldfiguur die ook praktische handvatten biedt om gerichte keuzes te maken.

 

Het thema in 2021: ‘Verbeelding aan de macht’. De juryleden kozen uit een uitgebreide longlist voor Hedy d’Ancona omdat ‘zij voor iedereen kenbaar en voorbeeldig is. Al meer dan 50 jaar lang is zij een rolmodel.’ De jury roemt haar werkwijze: ‘ze draagt menselijkheid en nieuwsgierigheid uit, heeft altijd een open blik op de wereld. Die nieuwsgierige blik heeft ze met succes op de meest uiteenlopende thema’s gericht. Van feminisme tot ruimtelijke ordening en van vluchtelingenbeleid tot de emancipatie van ouderen. Daarbij weet ze hoe het is om politieke macht te hebben, maar heeft ze altijd het hart van een activist gehouden. Hedy heeft altijd tegen de stroom in durven gaan en ook nu is ze niet bang om controversieel te zijn.’

 

Kijk voor meer informatie over de prijs op de website van het Humanistisch Verbond.

 

Mag Het Licht Aan

De winnaar is ook deze editie curator van Mag Het Licht Aan. Hedy d’Ancona nodigt je uit voor een wervelende zoektocht naar hoe het land eruit ziet waar we willen wonen, middels ‘de verbeelding aan de macht’ in activisme, kunst, filosofie, muziek, politiek, het verleden en de toekomst. Kom het ervaren op 19 september, in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam (of online).

 

Het Mag Het Licht Aan is een initiatief van de Humanistische Alliantie, een samenwerking van humanistische organisaties waaronder HUMAN, Humanitas, Humanistisch Verbond, Hivos, Universiteit voor Humanistiek en HVO Primair, en hét podium van de Van Praagprijs.

 

Inspiratieprijs

Hedy d’Ancona zal tijdens Mag Het Licht Aan de door haar gekozen inspiratieprijs overhandigen.